ISO 9001
ISO 29001
Kontakt informacije

SPECIJALNA OPREMA - Lučko d.o.o.

Dolenica 20, Donji Stupnik, 10250 Lučko

ZAGREB, HRVATSKA


POSLOVNA JEDINICA JUŽNA HRVATSKA

Ivana Pavla II 19a, 21212 Kaštel Sućurac,

SPLIT, HRVATSKA


Email: specijalna-oprema@specijalna-oprema.hr

Phone: +385 (0)1 653 0671, +385 (0)1 653 0677

Fax: +385 (0)1 653 0680

U PDF dokumentu ispod nalaze se detaljne informacije o ovom proizvodu

PN 64, DN 50-100

Sigurnosni ventili pilotni TIP SVP-P Sigurnosni ventili pilotni TIP SVP-P

 

Sigurnosni ventili pilotni TIP SVP-P

Sigurnosni ventili pilotni TIP SVP-P

 

OPIS

Sigurnosni ventil je nazivnog tlaka PN 64, a izrađuje se u kutnoj izvedbi s prirubničkim spojem u skladu sa standardom  HRN M.E 0.060, "Ventili sigurnosti" i američkim standardom "ASME Unfired Pressure Vessel Code", stavak UG - 125 i UG - 126.

Sastoji se iz glavnog ventila i pilot (13) koji je preko držača (11) pričvršćen na glavni ventil. Povezani su s dvije cijevi (3 i 16), Ø 10/6 mm.

Ulazni tlak glavnog ventila, odnosno tlak posude koju štiti, prenosi se preko pilota (13) u komoru glavnog ventila. Zahvaljujući razlici površina otvora sjedišta (5) ventila i klipa (8) u komori, klip (8) glavnog ventila tlači na sjedište (5) i tako zatvara prolaz. Što se više tlak u posudi približava tlaku početka otvaranja pilota (glavnog ventila), brtvena sila postaje veća a brtvljenje bolje.

Tek kada tlak posude postigne vrijednost tlaka početka otvaranja pilota, pilotni ventil ispušta medij iz komore glavnog ventila (oslobađa tlak) i glavni ventil otvori punim otvorom (h=D). Kada tlak posude padne na vrijednost tlaka zatvaranja (93 - 97,5% tlaka otvaranja), pilotni ventil propušta medij u komoru glavnog ventila, te sila tlaka medija zatvara glavni ventil.

Prema tome, osnovna prednost pilotnog sigurnosnog ventila je u tome što se, približavanjem tlaku otvaranja glavnog ventila, brtvena sila povećava, a brtvljenje je bolje. Kod konvencionalnog ventila je obratno - približavanjem tlaku otvaranja ventil počinje postepeno popuštati.
 

PRIMJENA

Koristi se u cjevovodnim postrojenjima za neagresivne plinove o temperature 353 K (80° C). Na zahtjev isporučuje se i za druge plinove.

 

TABELA 2 - DIMENZIJE, MASE I POSTAVNI TLAKOVI

Sigurnosni ventili pilotni TIP SVP-P

TABELA 3 - OSTALE IZVEDBE

Sigurnosni ventili pilotni TIP SVP-P

 

PRIMJER ZA NARUDŽBU: 031002

SVP - P            - DN 80              - 4,5 kPa             - prirodni plin
tip ventila        nazivni otvor        postavni tlak         radni medij
                    (ulazni)

 

TEHNIČKI PODACI

Osnovne dimenzije sigurnosnih ventila navedene su u Tabeli 2. Puni otvor ventila postiže se kod 20 % - tnog povišenja tlaka početka otvaranja. Tlak zatvaranja je manji za 2,5-7% odtlaka otvaranja. Namještanje tlaka otvaranja postiže se podešavanjem ili izmjenom opruge (7) u pilotnom ventilu. Protoci su dati u dijagramu za prirodni plin. Za ostale plinove potrebno je izvršiti proračun.
 

MATERIJALI

Izrađen je od materijala navedenih u Tabeli 1. Na zahtjev isporučuje se i iz drugih odgovarajućih materijala.
 

NAČIN SPAJANJA

Priključci su prirubnički u skladu s HRN M. B6.166 (DIN 2636), a na zahtjev i prema ANSI B 16.5. Ispušni vod glavnog ventila treba izvesti prema gore. Kod većih dužina ispušnog voda potrebno ga je učvrstiti kako reaktivna sila tlaka medija ne bi izazvala neugodne vibracije.
 

ISPITIVANJE

Sigurnosni ventil ispitan je zrakom u skladu s HRN M. E0.060-1982.
 

ISPORUKA

Isporučuje se zaštićen od korozije, a priključne prirubničke površine zaštićene su od mehaničkih oštećenja.

 

Sigurnosni ventili pilotni TIP SVP-P